
joi, 17 mar.
|Zoom
Atelier de educatie parentala (adulti) - Sesiunea 1
Atelierul propus pune in centrul atentiei noastre relatia dintre parinte si copil si dezbate modalitati prin care putem imbunatati constant aceasta relatie.


Program
17 mar. 2022, 19:00 – 20:00
Zoom
Descriere atelier
Descriere atelier:
Atelierul propus pune in centrul atentiei noastre relatia dintre parinte si copil. Este un program in care parintele invata sa recunoasca atat nevoile copilului cat si nevoile sale proprii in relatia cu propriul copil. In mod natural suntem programati sa cautam siguranta, ne dorim sa fim ocrotiti. Acest program are la baza studii psihologice - intinse pe cateva decenii – referitoare la dezvoltarea sentimentului de siguranta in relatiile interumane (teoria atasamentului) si aduce in fata participantilor principii cheie in intelegerea sentimentului de siguranta in relatiile de atasament.
Mentiuni:
- Modulul cuprinde 3 sesiuni/intalniri;
- Pret modul: 450 lei/participant;
- Durata sesiune: 2 h;
- 6 participanti maxim;
Structura atelier:
Sesiunea 1:
Despre dinamica interactiunii intre parinti si copii (cercul sigurantei) si nevoile emotionale ale copilului.
De cele mai multe ori, desi avem in fata noastra toate indiciile si informatiile despre nevoile copiilor nostri, nu stim sa interpretam ceea ce vedem. Acest lucru se intampla partial din cauza faptului ca atentia noastra este indreptata spre altceva. In cadrul acestui modul vom descoperi cum sa descoperim indiciile care lamuresc pentru parinti care sunt starile emotionale ale copiilor.
Vom invata si care este dinamica relatiei dintre parinti si copii, completand cercul sigurantei astfel incat vom identifica si nevoile emotionale pe care le au copiii. Tot in cadrul acestei sesiuni vom identifica rolul parintelui in toata aceasta dinamica de relatie parinte-copil.
Sesiunea 2:
Ce inseamna ca un copil sa se simta in siguranta in dinamica cercului sigurantei?
Odata identificate nevoile emotionale ale copilului, parintele este cel care poate pune bazele unei relatii in care emotiile pot fi impartasite. Dar pe langa impartasirea emotiilor, este bine sa oferim copiilor si prilejul de a-si regla aceste emotii. Acest lucru se intampla doar atunci cand parintele este „alaturi” de copilul sau. De cele mai multe ori acest „alaturi de copilul meu” genereaza nesiguranta in parinti, mai ales pentru acestia sunt obisnuiti sa foloseasca tehnici de distragere atunci cand copilul traieste o emotie intensa.
Pe parcursul acestui sesiuni vom incerca sa intelegem ca nu intotdeauna aparitia unei emotii intense la copil este legata de rasfat sau manipulare emotionala si cum e de preferat sa se manifeste parintii cand copiii experimenteaza emotii puternice.
Sesiunea 3:
Despre parinti ca parte integranta a dinamicii de interactiune pe cercului sigurantei
Parintii sunt si ei oameni cu un bagaj emotional si cu mecanisme defensive proprii. Manifestarea acestor emotii la parinte duce uneori la faptul ca parintele nu mai este „prezent” pe cercul sigurantei alaturi de copil. Asa incat pe parcursul acestei sesiuni vom incerca sa identificam mecanismele emotionale defensive ale parintilor. Cunoscandu-si aceste mecanisme, parintii pot sa inteleaga faptul ca pot fi o baza sigura pentru copiii lor, chiar daca sunt la randul lor sunt vulnerabili.
Vom explora impreuna indiciile false si comportamentele problematice ale copiilor (copilul ostil, rautacios) si vom explora adevarata semnificatie a acestor comportamente.
De asemenea ii vom ajuta pe parinti sa inteleaga faptul ca impunand reguli nu inseamna ca sunt rai. Regulile dau copilului coerenta si control asupra lumii inconjuratoare. Dar regulile nu trebuie impuse cu forta sau din frica.
Relatia pe care o dorim construita cu copiii nostri este una in care copilul sa vina catre parinti pentru a cere ajutorul.
Obiective si beneficii:
- parintii vor putea sa recunoasca si sa inteleaga dinamica relatiei dintre ei si propriul copil;
- parintii vor putea sa identifice nevoile emotionale ale copilului lor;
- parintii vor putea sa inteleaga propriile mecanisme emotionale defensive si modul in care aceste mecanisme influenteaza relatia cu copilul propriu;
- parintii vor realiza ca nu trebuie sa fie perfecti pentru a fi cei mai buni parinti pentru copilul lor;
- parintii vor intelege ca regulile sunt cele care reglementeaza lumea copilului lor atat din punctul de vedere al comportamentelor asteptate cat si din punctul de vedere al emotiilor pe care le traiesc acestia.
Materiale necesare desfasurarii atelierului:
- Vor fi comunicate inainte de atelier, pe email.
Despre facilitator:
Sofia Laza este psiholog, absolventa a Facultatii de psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul UBB Cluj. De asemenea a absolvit Masterul de Tehnici Psihologice de Control al Comportamenului si Dezvoltarea Potentialului Uman, din cadrul UBB Cluj si este atestata de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
In 2014 a participat la instruirea in Programul de Educatie Parentala „Cercul Sigurantei” (un program de educatie parentala bazat pe relatie), chiar de catre Kent Hoffman, unul dintre creatorii acestui program.
„Am ales sa ma implic in acest progam in primul rand pentru ca este un program de parenting bine documentat din punct de vedere stiintific. Mai mult, accentul in acest program este pus pe partea de interactiune emotionala intre parinte si copil. Asa incat cred ca acest program este unul foarte util pentru ca poate ajuta la imbunatatirea relatiei dintre parinte si copilul sau. Parintele poate astfel invata sa inteleaga si sa vina in intampinarea nevoilor emotionale ale propriului lui copil, acest lucru ducand la o relatie solida si benefica pentru ambele parti.”